• Novinky

            • VIANOČNÁ POŠTA

            • Kto by sa netešil na vianočné prianie. V dnešnej dobe už pomaly zabúdame a tradičné papierové pohľadnice a preto sa decembrová výzva k 50. výročiu školy zamerala práve na ňu. Do výzvy sa zapojili všetci žiaci školy, ale vybrať sme mohli iba tých päťdesiat najkrajších. Nemáme totiž dostatočne veľkú nástenku :). Veríme, že aj vy dostanete v tomto vianočnom čase poštu, ktorá vás poteší. Môže to byť virtuálna pohľadnica, vtipná SMS či MMS správa, alebo prianie na sociálnej sieti. No a nezabúdajte, že rozdávať takto radosť môžeme po celý rok.

            • VIANOČNÁ CUKRÁREŇ

            • K Vianociam koláčiky určite patria. V každej rodine sa pečie iné tradičné vianočné pečivo. Aj v našej školskej rodine sme piekli a neboli sme sami. Do našej cukrárne zavítali predškoláci, pre ktorých sme si pripravili tradičné aj netradičné, či lepšie povedané nečakané aktivitky. A že sú tvoriví, to nám dokázali pri ozdobovaní papierového medovníčka, pri pečené vaflových koláčikov, plnení košíčkov, ozdobovaní mafinov. A že im tie vlastné koláčiky naozaj chutili, dokumentujú aj fotografie z tohto príjemného popoludnia. No a po dobrej práci je vždy čas aj na zábavu, preto si spoločne oddýchli v našom relaxačnom kútiku. Rodčia mali možnosť neformálne sa porozprávať s pani učiteľkami a dúfame, že ich odpovede na zvedavé otázky uspokojili. Do skorého videnia na ďalších podujatiach v novom roku.

            • VIANOČNÉ KINO

            • Touto aktivitou sme odštartovali sériu podujatí pre našich kamarátov z materských škôl. Tí mali možnosť navštíviť našu školu. Nie, neprišli sa učiť, boli iba zvedaví, ako to vo "veľkej" škole chodí. Preto ich pani riaditeľka spolu s pani vychovávateľkami zobrala do naozajstnej triedy, relaxačného kútika no a so vstupenkou aj do Vianočného kina. V kine, okrem peknej vianočnej rozprávky ich čakalo aj občerstvenie, presne tak, ako to v kine má byť. A kto ich to celý čas sprevádzal? No predsa náš bobrík Bobčo, školský maskot. Už sa teší na ďalšie spoločné aktivity s deťmi.

            • VIANOČNÝ KONCERT

            • Mnohí ešte neboli v Dome umenia a práve výchovný koncert to umožnil žiakom prvého stupňa. Spolu s pani učiteľkami si na koncerte s názvom Vianoce vo filme pripomenuli melódie z vianočných filmov ako sú apr.  Tri oriešky pre Popolušku, Perinbaba, Sám doma a mnoho ďalších. Naučili sa však aj veľa nového. Zoznámili sa s profesionálnym symfonickým orchestrom i s detským speváckym zborom. Koncert bol úžasný a všetkým sa veľmi páčil.  

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Táto otázka odštartovala pred niekoľkými rokmi charitatívnu zbierku, ktorá si predsavzala, že na ňu nájde odpoveď. Ako však zmerať lásku? Ako ju vyčísliť? V centimetroch, alebo v gramoch? Veru ani v jednom. Je vyjadrená predmetmi, ktoré sú darované z lásky a dobroty, z túžby spríjemniť Vianoce tým, na ktorých akoby svet zabudol: seniori v domoch dôchodcov alebo stretávajúci sa v denných stacionároch.

              Naša škola sa do tejto akcie zapojila už druhýkrát. Predsavzali sme si, že po skúšobnom roku vyzbierame aspoň raz toľko krabíc ako predtým. Podarilo sa to vďaka ochote a nadšeniu našich žiakov, ktorí podonášali niečo sladké, niečo slané, niečo voňavé, niečo teplé, niečo mäkké, niečo na voľný čas a hlavne, darovali niečo od srdca. Spoločne sme vyzbierali a zabalili 34 krabíc, čo v priemere predstavuje 3 krabice na triedu.

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili a priniesli tak kúsok lásky pre tých, ktorí sú počas sviatkov radosti, lásky a pokoja často opustení a cítia sa byť zabudnutí. Veríme, že ich naše dary zahrejú pri srdci a prinesú úsmev na tvár.

              Šťastné a veselé Vianoce!

            • ADVENTNÝ KALENDÁR

            • Blížiace sa Vianoce sú pre deti čarovným obdobím, s ktorým sa neodmysliteľne spája adventný kalendár. Štvrtáci si spoločne  pripravili originálny adventný kalendár. Každý deň strávený v škole na nich  čaká zaujímavá úloha, ktorú spoločne plnia nielen žiaci ale aj pani učiteľka. Mnohé úlohy vyčaria na tvárach úsmev a príjemne pobavia. Čas, ktorý zostáva do  Vianoc ,  tak využijú pri vzájomnom spoznávaní sa a utužovaní triedneho kolektívu.

            • ČERVENÉ STUŽKY

            • Žiaci 2. stupňa našej školy sa dňa 1.12.2022 zapojili do 16. ročníka celoslovenskej  kampane Červené stužky. Nielen pripnuté červené stužky, či oblečené červené tričká znamenali zapojenie sa do kampane, ale aj aktivity na hodine etickej výchovy. Žiaci si zahrali pexeso, absolvovali kvíz, pripravili rozhlasovú reláciu, spracovali nástenku a tento rok aj netradične zriadili informačný kútik s figurínami Mišom a Ruženkou, ktoré svojím oblečením tiež podporili kampaň boja proti HIV. Na veľké počty obetí ochorenia AIDS vo svete poukázal tzv. symbolický cintorín.

              Školské heslo kampane „V každej kvapke krvi je život, ale môže byť aj smrť“ vystihlo dôležitosť výzvy zapojiť sa do celoslovenskej kampane. Ďakujeme všetkým zapojeným!

              Fotografie nájdete v našom fotoalbume: Základná škola, Bukovecká 17, 040 12 Košice (edupage.org)

               

            • Dôležitý oznam

            • Vážení rodičia, milí žiaci,
              touto cestou Vám posielame oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu z dôvodu zvýšeného výskytu chorobnosti žiakov našej školy.

              V zmysle Metodického usmernenia č. 15/2005/ R a vnútorného predpisu na vykonávanie opatrení na predchádzanie epidémie chrípky na škole a po konzultácii s RÚVZ Vám oznamujeme, že z dôvodu vysokého výskytu chrípkových ochorení prerušujeme výchovno- vzdelávací proces základnej školy
              od 20. 12. 2022 ( utorok ) do 22.122022 ( štvrtok)

              Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu bude prerušená aj prevádzka školskej jedálne, školského klubu detí a CVČ. Žiaci sú z obedov hromadne odhlásení. Od 23.12.2022 (piatok) začínajú vianočné prázdniny, ktoré sa končia 8.1.2023 (nedeľa). Vyučovanie bude pokračovať v novom roku od 9.1.2023 ( pondelok).

              PaedDr. Zuzana Takáčová Petrilová
              riaditeľka školy

            • ĽUDOVÁ ARCHITEKTÚRA

            • Ľudová architektúra na Slovensku je prejav stavebnej činnosti, keď si ľudia stavali domy svojpomocne z materiálov hlina, slama, kameň a drevo na zrubové domy. V minulosti sa hovorilo: „Keď nie tesár, kto by peknú dreveničku skresal?“ Na regionálnej výchove žiaci 6.ročníka vyrábali drevenice z materiálov ako sú papierové slamky do nápojov, vyšetrovacie lekárske paličky, drevo a vlnitý kartón. Na ozdobenie používali kreslenie vzorov z Čičmian alebo ornament z obce Ždiar.

              Kto chcel mohol si vyzdobiť dvor pred svojou dreveničkou machom používaným v modelárstve pri elektrických vláčikoch a mohol si dokonca zasadiť aj svoj strom z konárikov školskej brezy. Práce sa žiakom naozaj vydarili. Ďakujeme aj rodinným príslušníkom za pomoc pri ich krásnych výtvoroch.

               

               

            • OZNAM PRE RODIČOV V HMOTNEJ NÚDZI

            • Prosíme rodičov detí v hmotnej núdzi, aby najneskôr do 19. 12. 2022 doniesli potvrdenie z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny o tom, že sú v HMOTNEJ NÚDZI alebo na hranici ŽIVOTNÉHO MINIMA. Potvrdenie na II. polrok 2022/2023 je potrebné odovzdať na vrátnici alebo vhodiť do poštovej schránky umiestnenej pri vstupe do základnej školy. Potvrdenie je potrebné k poskytnutiu dotácie na učebné pomôcky.

            • VIANOČNÁ CUKRÁREŇ PRE PREDŠKOLÁKOV

            • Máte doma predškoláka?

              Pozývame Vás do VIANOČNEJ CUKRÁRNE,  dňa 9.12.2022, v čase 16:00-18:00 hod.

              Čo Vás čaká?

              • kuchtenie a maškrtenie,
              • tvorivé dielne,
              • detský kútik s maskotom,
              • nezabudnuteľná vianočná atmosféra vo veľkej škole a ešte oveľa viac.

              Nenechajte si ujsť Vianoce na Bukoveckej po 50x.

              Z organizačných dôvodov Vás prosíme, aby ste sa prihlásili na riaditelkazsbukke@gmail.com

            • "ZOBER RODIČOV NA HOKEJ"

            • Neseď doma a zober rodičov na hokej. Najbližšie dva domáce zápasy HC Košice budú pre všetky deti do 15 rokov zadarmo. Mesto Košice, OZ Košická aréna a HC Košice vás srdečne pozývajú na zápasy proti HK Poprad (piatok, 25.11.2022, o 17:30 hod) a HK Grotto Spišská Nová Ves (nedeľa, 27.11.2022, o 17:00 hod). Vstupenky si môžete zakúpiť na stránke https://vstupenky.hckosice.sk/#/

              Vyberte si miesta pre seba a svoje dieťa (dospelú a detskú vstupenku) a v košíku zadajte do kolónky "kupón" text RODNAHO22, ktorý z vášho nákupu odráta sumu 3 € (čiže cenu detskej vstupenky). Vstup pre deti len v sprievode dospelého cez špeciálny vchod MOBILE TICKET.

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            • Riaditeľka školy v súlade s § 150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov poskytuje riaditeľské voľno pre žiakov 1.- 9. ročníka dňa 18.11.2022 (piatok) z organizačných dôvodov – vzdelávanie pedagogických zamestnancov. V prevádzke v piatok nie je ani ŠKD, ani školská jedáleň.

            • BABIČKA, ROZPRÁVAJ

            • "Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi."

              ​ Poslaním našej školy je aj vštepovanie základných morálnych vlastností žiakom, ako je úcta k starým rodičom a spoluobčanom. ​V rámci mesiaca úcty k starším sa na 1. stupni uskutočnili viaceré aktivity. ​V 1. A triede sme privítali starú mamu jedného žiaka, pani Soňu Kuchtovú, ktorá žiakom s radosťou porozprávala o svojom povolaní, živote i záľubách. Svoje rozprávanie obohatila fotografiami z významných miest, ktoré v živote navštívila. Predstavila žiakom aj svoju obľúbenú knihu „Bella a Sebastián“ a trošku z nej aj prečítala. Na záver stretnutia ju žiaci potešili piesňou „Starká“ a podarovali jej s láskou pripravený darček. Na tvári starkej nechýbali slzy dojatia. Žiaci mali zo stretnutia veľkú radosť. V 1.B žiaci vyrobili svojim starým rodičom na hodinách výtvarnej výchovy kalendáriky, ktoré sa vydarili. V 4.A triede žiaci v spolupráci s našou knižnicou napísali listy seniorom. Na hodinách informatiky tiež mysleli na svojich starých rodičov a poslali im virtuálne pozdravy.

              Milí naši seniori, prajeme Vám pevné zdravie, bystrú myseľ, úsmev na tvári a radosť zo života.

            • KNIŽNICA PLNÁ MALÝCH ČITATEĽOV

            • Školská knižnica je jedinečné miesto a neučí dieťa čítať, ale vychováva a rozvíja v ňom túžbu po knihe. Knižnice sú od nepamäti jedným z neodmysliteľných prvkov kultúry. Kniha nestráca svoju príťažlivú silu a slúži ako jeden z hlavných zdrojov poznania. Kniha je štedrý priateľ. Deti by mali žiť vo svete kníh, rozprávok, fantázie a tento svet im ponúka knižnica. Väčšie bohatstvo než sú knihy žiakom nezanecháme.
              Do sveta rozprávok a kníh sa slávnostne prišli zapísať aj naši najmenší prváčikovia, kde ich pani knihovníčka s úsmevom privítala. Vnímavo a priateľsky ich zoznámila s knihami, ukázala, čo sa nachádza v detskej knižnici a porozprávala o pravidlách správania sa v knižnici a o manipulácii s knihami. Knihovník je vždy pripravený pomôcť pri výbere správnej knihy. Našu školskú knižnicu, pobočku Knižnice pre mládež mesta Košice, navštívili aj druháci, tretiaci a štvrtáci, kde ich čakalo viacero zaujímavých aktivít.
              Spolupráca s Knižnicou pre mládež mesta Košice nám prináša viacero možností ako podporovať a rozvíjať čitateľskú gramotnosť u našich žiakov. Tam, kde knihy nie sú nudné, kde knihy majú svoje miesto, je knižnica čarovné miesto!

            • ZDRAVIE MÁME LEN JEDNO

            • Zdravie máme len jedno a je veľmi dôležité vedieť ako si ho chrániť. Ešte dôležitejšie je vedieť ako zvládnuť poskytnúť prvú pomoc. Práve o tomto všetkom nám prišli porozprávať,  ale aj názorne ukázať a dokonca sa aj zahrať so žiakmi 2. a 3. ročníka študentky Strednej zdravotníckej školy na Kukučínovej ulici v Košiciach.
              V 2.A sa žiaci dozvedeli, akým spôsobom dokážu zachrániť človeku život správnym privolaním pomoci a poskytnutím prvej pomoci. Simulovaním situácie sa pokúsili telefonicky zavolať prvú pomoc a nezabudnúť pri tom spomenúť dôležité informácie. Na figuríne sa pokúsili o masáž srdca. Ozaj, vedeli ste, že masáž srdca je dôležité dávať v určitom tempe? A tu si môžete vypomôcť spievaním piesne od skupiny BEE GEES - „Stayin´ Alive“, alebo ak neviete po anglicky, tak masáž môžete spraviť v tempe piesne „Rolničky, rolničky“.
              Žiaci 3.A sa dozvedeli, že okrem potravinovej pyramídy, existuje aj pohybová pyramída, pretože pohyb je pre všetkých nás veľmi dôležitý. Prospieva nášmu zdraviu a v poslednom období bol skutočne podceňovaný. O pohybe sa nielen rozprávali, ale v rytme piesne „Ruky hore dám“ od Mira Jaroša si spolu zacvičili a za takéto krásne pohyby ako predviedli tretiaci dostali od študentiek na záver diplomy.
              Takáto spolupráca, kedy nás niečomu novému prišli učiť starší žiaci, sa nám všetkým veľmi páčila. Všetkým prajeme v týchto náročných časoch hlavne zdravie a študentkám zo Strednej zdravotnej školy veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa niekedy opäť.

            • ĎALŠÍ ŠPORTOVÝ ÚSPECH

            • Piatok, 4.11.2022, priniesol so sebou ďalšie športové úspechy našich žiačok a to v okresnom kole florbalu v kategórii dievčat. Družstvo našich žiačok 6.-8. ročníka ukázalo svoju bojovnosť a zanietenosť pre šport a vybojovali si krásne 2. miesto. Blahoželáme im ku krásnemu umiestneniu a prajeme im veľa elánu do ďalších športových výkonov, ktoré ich v tomto školskom roku čakajú.

            • MÁME PRVÉ VÍŤAZKY

            • Stolný tenis patrí v našej škole medzi obľúbené športy. Venujú sa mu žiaci počas prestávok v oddychovej zóne, popoludní na školskom dvore, kde máme k dispozícii dva exteriérové stoly. Už niekoľko rokov si v rámci záujmovej činnosti volia krúžok stolného tenisu aj v našom CVČ, ktorý pracuje pod vedením pána Vica. Prvá tímová súťaž družstiev, do ktorej sa naše dievčatá zapojili, bola práve súťaž družstiev v stolnom tenise.  V okresnom kole, ktoré sa konalo 3. 11. 2022, obsadili spomedzi súťažiacich družstiev vynikajúce prvé miesto. Vrátili sa plné radosti a chuti do ďalšieho tréningu, nakoľko ich ako víťazky čaká krajské kolo. Budeme im aj naďalej držať prsty. Blahoželáme a ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu školy.

            • INFORMÁCIA O VOĽNOM PRACOVNOM MIESTE

            • Riaditeľka Základnej školy, Bukovecká 17, Košice informujeme o voľnom pracovnom mieste nepedagogického zamestnanca na pracovnú pozíciu hospodárka základnej školy (100% úväzok).

              Kvalifikačné predpoklady:

              Úplné stredné odborné vzdelanie ekonomického zamerania prípadne vysokoškolské vzdelanie ekonomického zamerania. Odborné skúsenosti v oblasti účtovania v školstve sú vítané.

              Platové podmienky:

              Plat bude určený v súlade so zákonom č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v závislosti od platovej triedy a započítateľnej praxe.

              Zoznam požadovaných dokladov:

              Žiadosť o prijatie do zamestnania 

              Štruktúrovaný profesijný životopis

              Súhlas so spracovaním osobných údajov

              Doklady zaslať elektronicky najneskôr do 21. 11. 2022 do 14:00 hod na adresu: 

              riaditelkazsbukke@gmail.com

              Po vyzvaní po osobnom pohovore predložiť ďalšie doklady:

              Kópie dokladov o nadobudnutom vzdelaní 
              Potvrdenie o zdravotnej a duševnej spôsobilosti 

              Čestné vyhlásenie o bezúhonnosti a potvrdenie, že uchádzač podal žiadosť o odpis z registra trestov (§ 9 ods. (1) a § 15 zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov) nie staršie ako 3 mesiace.

              Iné doplňujúce údaje:

              Nástup do zamestnania: 1.1.2023

            • SOKOLIARI V NAŠEJ ŠKOLE

            • Rozprávku Sokoliar Tomáš poznajú všetky deti v škole, preto boli veľmi zvedavé, či aj príde medzi nás. Tomáš síce neprišiel, ale sokoliari a ich dravce áno. Strávili spolu príjemné chvíle, počas ktorých sa dozvedeli veľa zaujímavostí o živote dravcov aj o sokoliarstve. Pri predvádzaní dravcov sa medzi deťmi vždy našli aj dobrovoľníci, ktorí boli ochotní pohladiť ich a dokonca aj zariskovať. Niektorí si totiž nebáli vyskúšať si, ako k nim dravec priletí a usadí sa na ich čiapke. Vystúpenie sokoliarov malo veľký úspech. Ktovie, možno v tom našom detskom publiku sedeli aj budúci sokoliari.