• Novinky

            • INFORMÁCIE K DOTÁCIÁM NA STRAVU OD 1.5.2023

            • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti, o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

              S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“)ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

              Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

              • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ a odobralo obed,
              • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
              • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

              V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

              • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
              • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

              Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka),  ktorú žiadame doručiť vedúcej školskej jedálne, príp. vhodiť do schránky ZŠ umiestnenej pri vstupe do budovy školy a to najneskôr v termíne do 21. 04. 2023.  V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov (zariadenie školského stravovania, ako prílohu tejto informácie, môže rodičovi zaslať aj zápisný lístok stravníka alebo uviesť iný obvyklý spôsob zápisu na stravovanie).

              V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

              navratka_dotacia_strava.docx

              informacia_dotacia.pdf

               

            • OZNAM

            • Riaditeľka školy, v súlade s § 150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, poskytuje riaditeľské voľno pre žiakov 5.- 8. ročníka dňa 22.3.2023 (streda) z organizačných dôvodov – Testovanie 9. Žiaci 5.-8. ročníka sú hromadne odhlásení z obedov a mliečnej desiaty. V 1.-4. ročníku prebieha v stredu riadne vyučovanie a v prevádzke je aj ŠKD.

            • DÔLEŽITÝ OZNAM

            • Po konzultácií s RÚVZ na základe rozhodnutia riaditeľky základnej školy so súhlasom zriaďovateľa prerušujeme výchovno-vzdelávací proces pre žiakov 1. a 2. stupňa v čase od 28. 02. 2023 do 03. 03. 2023 z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov. Žiaci sú z obedov automaticky odhlásení. Vyučovanie bude pokračovať po jarných prázdninách s nástupom do školy 13. 03. 2023 t.j. v pondelok.

            • MÁTE RADI ANGLIČTINU?

            • ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Chceš si porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť uznanie? Stačí sa prihlásiť u pani učiteľky Šoganičovej a uhradiť účastnícky poplatok. Termíny sú uvedené v pozvánke. A možno vás bude motivovať aj niektorá zo zaujímavých cien.

            • UCHÁDZAME SA O 2%

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2%, príp. 3%. Zákon Vám umožňuje darovať 2 % (3%) zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, akou je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % (3%) pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech našich detí. Finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole a na úpravu školského areálu. Pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to. Upozorňujeme, že tlačivá sú editovateľné a nachádzajú sa na stránke školy v sekcii ŽIACI A RODIČIA v záložke s označením 2%. Pripravené tlačivo vyhlásenia nájdete tu 2023_vyhlasenie.pdf a vytlačené aj vo vestibule školy. 

              Za Vašu ochotu pomôcť Vám vopred ďakuje OZ Rodičovské združenie pri ZŠ Bukovecká 17, Košice 

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

            • Už túto sobotu, 25. 2. 2023, v čase od 09:00 hod do 13:00 hod, Vás čakáme na Dni otvorených dverí s rôznymi aktivitami, ktoré sme si pre Vás, milí predškoláci, pripravili.  Príďte spolu s rodičmi a dozviete sa aj to, že:

              • sme škola rodinného typu s priateľskou atmosférou,
              • poskytujeme individuálny prístup ku všetkým žiakom,
              • učíme pre život,
              • efektívne využívame voľný čas v rámci záujmových krúžkov CVČ i ŠKD,
              • preferujeme otvorenú komunikáciu,
              • ponúkame bezpečné a podnetné prostredie.
            • Chrípkové prázdniny pre žiakov 2.stupňa

            • Na základe odporúčania RÚVZ a na základe rozhodnutia riaditeľky základnej so súhlasom zriaďovateľa prerušujeme výchovno-vzdelávací proces pre žiakov 2. stupňa v čase od 21.02. – do 24.02.2023 z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov. Žiaci 2.stupňa sú z obedov automaticky odhlásení. Vyučovanie na 1. stupni pokračuje podľa riadneho rozvrhu a v prevádzke je aj ŠKD.

            • Máte doma predškoláka?

            • Zápis do prvého ročníka sa pomaly blíži a vy sa rozhodujete, na ktorú základnú školu zapíšete svoje dieťa. Chcete sa prísť pozrieť k nám do školy a zistiť, ako to u nás funguje? Veľmi radi sa s vami stretneme na našich podujatiach pre predškolákov. Pripravujeme tieto podujatia:

              DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ - 25.2.2023 (sobota), v čase od 09:00 hod do 13:00 hod.

              ZÁBAVNÉ POPOLUDNIE V TELOCVIČNI - 17.3.2023 (piatok), v čase od 16:30 hod do 17:30 hod.

              ZÁBAVNÉ POPOLUDNIE V TRIEDE - 24.3.2023 (piatok), v čase od 16:30 hod do 17:30 hod.

              V prípade záujmu o naše podujatia sa nezabudnite prihlásiť na riaditelkazsbukke@gmail.com

              Tešíme sa na Vás!

            • ČO JE TO (alebo aritmetický priemer v praxi)?

            • Viete, čo je piaď či siaha?  Možno ste ich videli alebo počuli v niektorých rozprávkach. Sú to staré dĺžkové miery. Až do zavedenia metrického systému v roku 1876 sa u nás používali uhorské kráľovské a viedenské miery. Z ľudského tela boli odvodené miery prst, palec alebo cól, dlaň, piaď, stopa, lakeť, siaha či krok. Aká je  priemerná dĺžka piade či siahy u šiestakov, to zisťovali na hodine matematiky. Po rozdelení do skupín sa dopracovali k priemerným hodnotám a porovnávali ich. Dobrovoľníci sa podujali zistiť si o týchto starých dĺžkových mierach oveľa viac. Už sa tešíme na ich vstupy na pondelkovej hodine matematiky.

            • VALENTÍNSKA NÁLADA

            • Kolotoč diania na našej škole včera obohatila pošta. Nie elektronická, ani klasická, ale sviatočná - valentínska. Hneď zrána nám preto Jela Kmecová, podpredsedníčka našej školskej rady, v rozhlasovej relácii pripomenula, kým vlastne biskup Valentín bol a ako sa k nám dostal tento sviatok zaľúbených. Valentínska pošta sa zbierala už od rána po celej škole. Po veľkej prestávke bola roztriedená a rozposlaná, aby sa ku každému dostala včas a potešila svojho adresáta.  

              Možnosť odfotiť sa s kamarátmi vo fotorámčeku využilo tiež viacero žiakov, ktorí si prizvali do fotky aj svojich obľúbených učiteľov. Fotenie začalo na druhom stupni, a pokračovalo aj poobede v družine.  

              Na počesť tohto sviatku sme prišli oblečení v červených alebo ružových tričkách, mikinách, košeliach či blúzkach. Predovšetkým na prvom stupni to dnes žiarilo červenou farbou na každom kroku. Skutočne, v tých najnižších ročníkoch sa našli iba dvaja, možno traja, ktorí nemali na sebe nič červené. Triedy na druhom stupni sa zapojili trochu menej. Najviac sa červenou zaodeli šiestaci, a to 71% účasťou. Kúsok za nimi skončili so 63% piataci, a nasledovali siedmaci so 47%.  

              Ďakujeme všetkým, ktorí dnes spríjemnili deň ako nám učiteľom, tak aj sebe navzájom! 

               

            • NAŠE PĽÚCA

            • Aj hodina prírodovedy môže prebiehať zaujímavým a netradičným spôsobom. V učive dýchacej  sústavy si žiaci mohli hravou formou vyskúšať ako funguje a pracuje  náš životne dôležitý orgán ako sú PĽÚCA. Žiaci spojili svoje vedomosti, šikovnosť a pracovitosť. Prepojením prírodovedy, výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania ich hodina zaujala tak veľmi, že sa nevedeli dočkať výsledku ako to celé funguje. 

            • ČAS LETÍ

            • Na vyučovacích hodinách prvouky prváci zábavnou formou zisťovali, ako plynie čas. V triede vykonávali rôzne zábavné činnosti a čas merali pomocou vlastných presýpacích hodín a kyvadiel. Na hodinách telesnej výchovy čas merali tlieskaním a počítaním. Aktivity sa žiakom veľmi páčili. 

            • BUKÁČIK PRE PREDŠKOLÁKOV

            • Milí predškoláci, vážení rodičia a všetci priatelia našej školy

              s radosťou Vám predstavujeme 2. mimoriadne vydanie časopisu pre predškolákov Bukáčik, ktoré sme pre Vás vydali v školskom roku 2022/2023. Veríme, že Vám pomôže dozvedieť sa o našej škole viac a zároveň sa pri ňom aj zabavíte vďaka skvelým aktivitám, ktoré si pre Vás pripravili naše pani učiteľky.

              Časopis pre predškolákov - ZŠ Bukovecká (zsbukovecka.sk)

              V archíve si môžete prelistovať aj minuloročné číslo 1. mimoriadneho vydania časopisu pre predškolákov, kde nájdete rozsiahlejšie približenú činnosť našej školy.

              Bukáčik 2022 - ZŠ Bukovecká (zsbukovecka.sk)

            • VESELÁ MODROTLAČ

            • Položíte si otázku, že čo je vlastne tá modrotlač? Je to remeselná technika farbenia a zdobenia látok, ktoré sa používali na šitie krojov. Remeselná výroba je náročná a už aj skoro zabudnutá. Na plátno sa ručne namaľovali vzory alebo sa použili drevené pečiatky a následne sa farbili na modro v roztoku z rastliny indiga. Látky z modrotlače sa kupovali na jarmokoch alebo priamo v remeselníckych dielňach. Dnes je toto remeslo zapísané do pamiatok UNESCO. 

              Žiaci 6. ročníka si chceli oživiť tradíciu výroby modrotlače ale len tak zábavne maľovaním bielou farbičkou na modrý výkres alebo otláčaním špeciálne vyrobenej tzv. modrotlačovej pečiatky. 

              Práce sa žiakom naozaj vydarili. Fotografie si pozrite v galérii. 

            • OBĽÚBENÝ SPEVÁČIK

            • Náplňou krúžku Speváčik, ktorý funguje na našej škole, je viesť žiakov k hudbe prostredníctvom spevu obľúbených piesní, hry na Orffových hudobných nástrojoch, zábavných hudobno-pohybových činností a základom hry na zobcovej flaute. Źiaci navštevujú krúžok veľmi radi.  

            • JEDNODUCHÉ STROJE JEDNODUCHO

            • Praktické aktivity zamerané na skúmanie fungovania jednoduchých strojov boli náplňou hodín prírodovedy vo štvrtom ročníku.  Žiaci  formou hry a objavovania skúmali spôsob fungovania páky, kladky, naklonenej roviny či ozubeného kolesa. Rozvíjali tak svoju šikovnosť, fantáziu, tvorivosť i schopnosť pracovať v tíme. 

            • OZNÁMENIE O ZMENE POPLATKOV V ŠJ A ŠKD OD 1. 1. 2023

            • Oznamujeme Vám, že od 1. 1. 2023 dochádza k zmene poplatkov v Školskej jedálni a v rámci Školského klubu deti v zmysle VZN mesta Košice č. 237/2022. Výška mesačných príspevkov je stanovená nasledovne:

              1. ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ (ŠJ)

              OBEDY

              • 1. stupeň: 1,90 €/deň, 2. stupeň: 2,10 €/deň
              • režijné náklady: 5,00 €/mesiac
              • výška príspevku za žiaka, ktorého zákonný zástupca je v hmotnej núdzi alebo nie je poberateľom daňového bonusu, je: 1. stupeň: 0,60 €/deň, 2. stupeň: 0,80 €/deň.

              Výška mesačného príspevku na režijné náklady pre stravovanie žiakov základných škôl bola schválená vo VZN mesta Košice č. 237/2022 §16 ods. 4 a príspevok bude zarátavaný mesačne. Žiak v hmotnej núdzi je oslobodený od platenia režijných nákladov.

              MLIEČNA DESIATA
              1. stupeň: 0,75 €/deň, 2. stupeň: 0,80 €/deň

              Žiadame rodičov, ktorých deti sa od 9. 1. 2023 nebudú stravovať v ŠJ, aby najneskôr do 5. 1. 2023 doručili vedúcej ŠJ, p. Vojtkovej odhlášku z obedov na predpísanom tlačive (osobne, mailom). Tlačivo nájdete na našej webovej stránke v časti Tlačivá.

              2. ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ (ŠKD)
              15,00 €/mesiac

              V prípade, že dieťa od 1. 1. 2023 nebude navštevovať ŠKD, je potrebné doručiť Žiadosť o odhlásenie dieťaťa zo ŠKD najneskôr do 5. 1. 2023 vedúcej ŠKD p. Šmajdovej prostredníctvom správy cez Edupage.

              PaedDr. Zuzana Takáčová Petrilová - riaditeľka školy

            • VOŇAVÉ VIANOČNÉ PRIANIE

            • Naši deviataci prekvapili pred sviatkami všetkých zamestnancov školy voňavým vianočným pozdravom. Nevynechali ani jedného z nich. Pozdrav vytvorili z levandule vypestovanej na našom školskom pozemku. Po vysušení ju spracovali a zviazali do balíčkov, ktoré prevoňajú, kanceláriu, kabinet, školskú jedáleň či zborovňu. Všetkých obdarovaných voňavé vianočné prianie potešilo.