• Novinky

            • SOKOLIARI V NAŠEJ ŠKOLE

            • Rozprávku Sokoliar Tomáš poznajú všetky deti v škole, preto boli veľmi zvedavé, či aj príde medzi nás. Tomáš síce neprišiel, ale sokoliari a ich dravce áno. Strávili spolu príjemné chvíle, počas ktorých sa dozvedeli veľa zaujímavostí o živote dravcov aj o sokoliarstve. Pri predvádzaní dravcov sa medzi deťmi vždy našli aj dobrovoľníci, ktorí boli ochotní pohladiť ich a dokonca aj zariskovať. Niektorí si totiž nebáli vyskúšať si, ako k nim dravec priletí a usadí sa na ich čiapke. Vystúpenie sokoliarov malo veľký úspech. Ktovie, možno v tom našom detskom publiku sedeli aj budúci sokoliari.

            • ZBER JEDLÝCH OLEJOV A TUKOV

            • Myslíme ekologicky, preto sme v tomto školskom roku okrem tradičného zberu papiera, triedenia odpadu v triedach i v škole, začali zber jedlých olejov a tukov v spolupráci so spoločnosťou KOSIT. Olej vyzbieraný vo vašich domácnostiach môžete nosiť do oranžovej zbernej nádoby, nachádzajúcej sa pri vstupe do budovy školy. Doma zhromažďujte olej v plastovej fľaši (napr. použitý olej z vyprážania alebo fritovania, olej zo šalátov, rastlinné oleje z potravín v konzervách) a po naplenení ju potom prineste do našej zbernej nádoby. Cieľom tohto nášho zberu je eliminovať zanášanie odpadového potrubia, zabraňovať  haváriám kanalizačných sietí a znižovať znečistenie odpadových vôd.

              Ďakujeme, že aj vy myslíte ekologicky.

            • OKTÓBROVÁ FOTOVÝZVA

            • S mesiacom október tu máme aj ďalšiu mesačnú fotovýzvu na tému ,,Jeseň na našom sídlisku". Neváhajte a pošlite fotky za mesiac október v termíne od 10.10. do 4.11. cez ŠIS Edupage riaditeľke školy alebo emailom riaditelkazsbukke@gmail.com.

              Už teraz sa tešíme na všetky momentky zachytené očami našich žiakov z krásneho sídliska, na ktorom sa nachádza naša škola.

            • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

            • Každoročne si pripomíname Európsky deň jazykov. „Koľko jazykov vieš toľkokrát si človekom“. V zmysle tohto známeho citátu sa niesli aj aktivity na našich hodinách anglického jazyka. V prvých ročníkoch formou diskusií sa žiaci zamerali na výhody ovládania cudzích jazykov, ako je cestovanie, nadväzovanie priateľstiev, dopisovanie s kamarátmi zo zahraničia a pod. Druháci sa naučili počítať do päť v piatich rôznych jazykoch sveta. Tretiaci a štvrtáci mali pestrejšie aktivity. Pripravili si rozhlasovú reláciu, naučili sa pozdraviť „Ahoj“ hneď v niekoľkých jazykoch, vytvorili plagáty, kde museli vytvárali správne dvojice krajiny a pozdravu, ktorý k príslušnej krajine prislúcha. Zrealizovali postupovú súťaž v hraní anglického pexesa. Cieľom tohto dňa bolo ukázať deťom, že z učenia cudzích jazykov môžu mať radosť a ich poznanie im pomáha otvárať bránu k inej kultúre a spoločnosti.

            • SVETOVÝ DEŇ BEZ ÁUT

            • Raz ročne od roku 1999 prebieha kampaň Európskeho týždňa mobility. Reprezentuje sa tak udržateľná mobilita a vyvrcholením je práve Svetový deň bez áut. Na cestách by sa malo objaviť čo najmenej áut a vybrané ulice či námestia v Európe by mali byť bez nadbytočných výfukových plynov. Využívanie udržateľnej dopravy je často nielen ekologickejšie, ale napríklad v čase rannej dopravnej špičky, aj efektívnejšie a rýchlejšie. Obmedzením využívania dopravných prostriedkov na fosílne palivá znižujeme emisie uhlíka a zároveň prispievame k lepšej kvalite ovzdušia.
              Tento deň sme si pripomenuli aj so žiakmi našej školy tradičnou aktivitou – monitorovaním dopravy v blízkosti školy. Štvrtáci narátali 147 osobných a 90 nákladných áut v časovom limite 10 minút. Druháci spoločne hľadali najekologickejší spôsob dopravy. Cieľom celej akcie bolo upozorniť žiakov na dopad výfukových plynov na životné prostredie, prezentovať zdravý životný štýl i aktívne trávenie voľného času.

            • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA

            • Žiaci našej školy si koncom septembra pripomenuli Svetový deň mlieka. Mlieko ako jedna z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek stravy, a tak tento deň bol dobrou príležitosťou pripomenúť si, aký veľký význam má pre náš život a náš organizmus.
              Mlieko je bielej farby, a aj tento deň sa niesol v jej znamení. Žiaci i učitelia si v daný deň zladili svoje outfity do bielej farby. Žiaci na 1.stupni si tento deň pripomenuli aj mnohými zaujímavými aktivitami. Vyrábali papierové kravičky, plagáty, tvorili projekty, maľovali, strihali a lepili. Pri práci si i veselo pospevovali pieseň Maškrtko. Svojimi prácami vyzdobili a skrášlili priestory školy. Priniesli si lahodnú mliečnu desiatu a počas prestávky sa do nej s chuťou pustili. Pre žiakov to bola nielen zábava, ale dozvedeli sa i veľa nového. Sledovaním krátkych náučných dokumentárnych filmov získali zaujímavé informácie o výrobe mlieka, mliečnych výrobkov i o jeho skladovaní, predaji a význame vo výžive. Pátrali na internete a na mape Slovenska vyhľadali známe slovenské mliekarne. Naučili sa spoznať skutočný slovenský mliečny výrobok podľa symbolu na obale.
              Veríme, že si všetci uvedomili dôležitosť tohto bieleho zdravia a odteraz nebude chýbať v ich jedálnom lístku v akejkoľvek podobe.
              Takže na zdravie a s mliekom zvlášť!

            • Oceňovanie osobností MČ Košice - Nad jazerom

            • V mesiaci september sa uskutočnilo oceňovanie osobností MČ Košice - Nad jazerom. Miestne zastupiteľstvo a starostka MČ Nad jazerom ocenili osobnosti, ktoré sa významným spôsobom podieľajú na rozvoji nášho sídliska, ktorí svojou aktivitou a prácou pomáhajú iným ľuďom, osobnosti, ktoré prispievajú k šíreniu dobrého mena MČ Nad jazerom v meste Košice, v Košickom kraji, aj na Slovensku.

              Sme hrdí a veľmi sa tešíme z toho, že medzi ocenenými boli naša pani učiteľka Ing. Mgr. Mária Vitikáčová, ktorá si prevzala čestné uznanie Mestskej časti Košice – Nad jazerom a bývalá riaditeľka našej školy PaedDr. Zuzana Zajacová, ktorá získala cenu starostky Mestskej časti Košice - Nad jazerom.

              Srdečne blahoželáme!

            • OKTÓBROVÁ VÝZVA

            • Máme tu mesiac október a s ním spojenú októbrovú mesačnú výzvu k 50.výročiu školy. Téma na tento mesiac znie: ,,Zaujímavosti o ovocí a zelenine”.

              Vašou úlohou je teda hľadať všetko možné aj nemožné o ovocí, zelenine…Prečo by sme mali jesť ovocie a zeleninu? Čo obsahujú jednotlivé druhy zeleniny a ovocia? Mali by sme jesť ovocie a zeleninu čerstvé alebo zavárané či varené? Čo je lepšie - ovocie a zelenina dovážané alebo lokálne?

              Na všetky tieto otázky čakáme odpovede od Vás a vyberieme 50 najzaujímavejších odpovedí, ktoré zverejníme na nástenke v škole. Výzva trvá od 10. 10. 2022 do 4. 11. 2022. Zodpovedné koordinátorky pre tento mesiac sú pani učiteľka Geciová a pani učiteľka Hoff, ktorým môžete osobne alebo cez ŠIS Edupage odovzdať Vašu top zaujímavosť o ovocí alebo zelenine. Pre zapojenie sa do výzvy postačí jedna zaujímavosť.

              Výsledok septembrovej výzvy na tému ,,Prečo rád chodím do školy” si môžete pozrieť vo vestibule našej školy. Na internete ich zverejníme už čoskoro.”

            • DNES ZAČÍNAME

            • Opäť chceme urobiť niečo užitočné pre našu Zem, preto od dnešného dňa spúšťame tradičný JESENNÝ ZBER PAPIERA, ktorý potrvá do piatku, 21. 10. 2022. Podmienky zberu sa nezmenili. Papier zbierame pred vyučovaním, v čase od 7:00 do 8:00 hod a popoludní od 14:00 do 16:00 hod. Kontajner bude pristavený vo dvore parkoviska z Kaspickej ulice. Balíky papiera prosíme previazať špagátom, nenoste ich v igelitových taškách. Kartón nezbierame. Súťažíme v triedach i medzi triedami a výsledky sa započítavajú do celoročného zberu. Najaktívnejší zberatelia a kolektívy sa v júni môžu tešiť na odmeny. Veríme, že sa zapojíte a možno sa nám podarí vytvoriť v tomto zbere aj nový školský rekord.

            • RADI SÚŤAŽÍTE SO ŽIAKMI INÝCH ŠKÔL?

            • Aj v tomto školskom roku sa budú konať populárne súťaže VŠETKOVEDKO pre žiakov 2.-4. ročníka a súťaž EXPERT GENIALITY SHOW pre žiakov 5.-9. ročníka. Štartovné je 5 €. Termín prihlásenia a zároveň aj uhradenia štartovného je 25. 10. 2022. Žiaci 2.-4. ročníka sa prihlasujú u pani učiteľky Kohuthovej a žiaci 5.-9.ročníka u  pani učiteľky Müllerovej. Viac informácií k súťažiam nájdete na https://vsetkovedko.sk/ a na https://sutazexpert.sk/.

            • OZNAM RODIČOVSKÉHO ZDRUŽENIA

            • Na prvom zasadnutí Rady rodičov Rodičovského združenia pri ZŠ Bukovecká 17, Košice, bola prerokovaná a schválená výška a forma úhrady každoročného príspevku. Výška príspevku závisí od počtu detí v rodine, ktoré navštevujú školu. Príspevok sa uhrádza nasledovne: za jedno (prvé) dieťa 15 €, za druhé dieťa 10 €, za tretie dieťa 5 €. Za každé ďalšie dieťa (štvrté, ...) navštevujúce školu sa už príspevok neuhrádza. Rodičia poberajúci dávku v hmotnej núdzi platia jednotne 5 € za rodinu. Príspevky sa uhrádzajú na účet Rodičovského združenia vedeného vo FIO banke pod číslom IBAN SK1683300000002301532579 (nezabudnite prosím do správy pre prijímateľa uviesť MENO DIEŤAŤA a TRIEDU). Ďakujeme.