• Novinky

            • TERMÍN VIANOČNÝCH PRÁZDNIN SA BLÍŽI

            • Rozhodnutím ministra školstva sa mení termín vianočných prázdnin. Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia vo všetkých základných školách a stredných školách v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021. Školské vyučovanie po prázdninách sa začína 11. januára 2021 (pondelok). Polročné prázdniny v termíne 1. februára 2021 sa neuskutočnia. Školské vyučovanie v druhom polroku školského roka sa začína 1. februára 2021 (pondelok).

            • PREČO „Z AFRIKY AŽ NA JAZERO?“

            • Každý z okolia vie, že žiaci našej školy už od roku 2013 podporujú deti v dvoch krajinách Afriky, a to v Ugande a v Rwande. Náš záujem o Afriku začal zapojením sa do charitatívneho projektu „Pôstna krabička pre Afriku“ posielaním pozdravov aj darčekov pre africké deti.

              Teraz Afrika ovplyvnila aj život našich druhákov a vymysleli si školský projekt s africkými slimákmi. Keďže afrických slimákov majú veľa projekt nazvali „Slimačia farma“. Ako sme sa k tomu dostali? Veľmi jednoducho. Narodili sa nám africké slimáčiky, o ktoré sa v škole budeme starať, pozorovať ich a hlavne fotografovať ich ako rastú. Zatiaľ sú maličké ako hrášok ale za 2 roky môžu dorásť aj do dĺžky 20 cm. Čo všetko sa žiaci II.A triedy o slimákoch dozvedeli a ako sa o nich vzorne starajú pod vedením pani učiteľky môžete sledovať na školskej stránke. Prajeme si hlavne nech nám slimáky rýchlo rastú, pretože chystáme pre nich aj slimačie preteky. Pozrite si aj náš fotoalbum.

            • OZNAM PRE AKTUÁLNYCH STRAVNÍKOV ŠJ

            • Prosím rodičov, aby prípade vopred známych plánovaných vyšetrení v poslednom týždni pred prázdninami odhlásili do 11.12.2020 dieťa zo stravy (z obeda i mliečnej desiaty). Tento termín je podmienený koncoročnou uzávierkou. Odhlásiť dieťa možno telefonicky na čísle 055/7295479 alebo e-mailom na sj.buk17@centrum.sk. Jedálny lístok je už zverejnený, za prípadné zmeny sa vopred ospravedlňujem. Odhlásenie z obeda po 14.12.2020 bude možné iba v prípade choroby. 

              Vedúca školskej jedálne

            • OZNAM PRE RODIČOV DETÍ V HMOTNEJ NÚDZI

            • Prosíme rodičov detí v hmotnej núdzi, aby najneskôr do 16.12.2020 doručili potvrdenie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR o tom, že sú v hmotnej núdzi alebo na hranici životného minima. Potvrdenie za 2.polrok 2020/2021 je možné odovzdať v kancelárii hospodárky školy v čase od 7.30 do 14.00 hod alebo vhodiť do hnedej poštovej schránky umiestnenej na mreži pri vstupe do budovy základnej školy.

            • Mikuláš nás našiel

            • ,,Hohoho" sa dnes ozývalo na chodbách školy a to našich žiakov 1. stupňa navštívil Mikuláš, aby im rozdal sladké odmeny. Mikuláš nebol sám, prišli s ním aj pomocníci anjelik a čert. Deti mali nachystané pre Mikuláša aj darčeky v podobe básničiek, pesničiek a obrázkov. Naši prváci spolu s Mikulášom symbolicky rozsvietili stromček. Tá radosť v očiach prváčikov pri odrátaní ,,5,4,3,2,1" bola nádherná. Veríme, že sa dnešným dňom zrodila na škole tradícia, aby naši najmenší každoročne rozsvecovali vianočný stromček v škole. Žiaci sa mohli s Mikulášom a jeho pomocníkmi odfotiť v krásne nachystanom vianočnom prostredí. Nezabudli sme ani na našich žiakov z 2.stupňa, pre ktorých sme zaslali odkaz. A prezradíme, že aj pre nich chystáme menšie prekvapenie už čoskoro. Nezabúdajme ,,Na Bukoveckej to žije..."  

            • Projekt Technika hrou od základných škôl

            • Naša škola sa v školskom roku 2019/2020 zapojila do projektu Technika hrou od základných škôl. Tento  projekt, podporovaný Nadáciou Volkswagen Slovakia,  bol zameraný na podporu technického vzdelávania na prvom stupni základných škôl. Základným zámerom bol rozvíjanie špecifického spôsobu premýšľania, ktorý je typický pre techniku.

              Cieľovou skupinou boli žiaci 3. a 4. ročníka. Cielenými aktivitami uvedenými v metodickom materiáli a s využitím jedinečného súboru technických pomôcok, ktoré naša škola zapojením sa do projektu získala, sme rozvíjali mnohé dôležité kompetencie žiakov. Rozvíjali verbálne schopností žiakov s presným a výstižným označovaním a pomenovaním javov, manuálne zručnosti, zvyšovali presnosť pri zbere údajov, zdokonaľovali zámerné pozorovanie i bádateľské zručnosti.

              Ukončenie projektu bolo plánované na jún 2020,  ale vzhľadom na nečakanú mimoriadnu situáciu z dôvodu pandémie a pre veľký záujem o praktické aktivity, bol ukončený v októbri 2020.

              Z dlhodobého hľadiska, v rámci trvalej udržateľnosti projektu, sa plánujeme témam súvisiacim s technikou venovať v prírodovedných predmetoch aj naďalej. Na technické vzdelávanie sú dlhodobo zamerané aj záujmové útvary nášho CVČ. Postupne chceme dobudovávať materiálne vybavenie k jednotlivým témam. Máme záujem o neustály rozvoj a inováciu vzdelávania v oblasti technickej výchovy na prvom i druhom stupni našej základnej školy.

            • JESENNÉ PRÁZDNNY - 2.časť

            • V termíne od 6. novembra 2020 (piatok) do 9.novembra 2020 (pondelok) pokračuje druhá časť jesenných prázdnin. 1.stupeň sa vracia do školy 10. novembra 2020 (utorok) a pokračuje v riadnom vyučovaní. Pre žiakov 2.stupňa pokračuje od 10. novembra 2020 dištančné vzdelávanie podľa nového rozvrhu.

            • VYHLÁSENIE O BEZINFEKČNOSTI - NOVINKA

            • Vážení rodičia, ponúkame možnosť podať Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti aj prostredníctvom rodičovského konta v našom ŠIS. Postup je jednoduchý, v Edupage kliknete na Žiadosti a vyberiete ponúkaný formulár vyhlásenia. Vo formulári stačí uviesť aktuálny dátum podania (deň nástupu dieťaťa do školy) a zakliknúť jednu z dvoch ponúkaných možností vyhlásenia. Toto vyhlásenie je potrebné predkladať vždy po neprítomnosti dieťaťa presahujúcej 3 po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov). Veríme, že táto možnosť opäť zjednoduší a urýchli našu vzájomnú komunikáciu. 

            • VYUČOVANIE PO JESENNÝCH PRÁZDNINÁCH

            • Po prvej časti jesenných prázdnin sa od utorka, 3.11.2020, obnovuje prezenčné vyučovanie v triedach pre žiakov 1.stupňa podľa riadneho rozvrhu. Žiaci 2.stupňa pokračujú v dištančnom vzdelávaní podľa rozvrhu online hodín.

              Prevádzka ŠKD začína o 6:00 hod. Po skončení vyučovania ostávajú žiaci navštevujúci ŠKD do 15:30 hod v nezmenených triednych kolektívoch. Prosíme však zvážiť potrebu návštevy ŠKD v tomto období.

              Školská jedáleň je v prevádzke len pre žiakov 1. stupňa.

              Podmienkou nástupu žiakov do školy je odovzdanie Vyhlásenia o bezinfekčnosti, ktoré je prístupné na stránke školy v sekcii tlačivá alebo v plastovej schránke pri vstupe do školy. 

              bezinfekcnost_vyhlasenie_nove.pdf​​​​​​​, bezinfekcnost_vyhlasenie_nove.docx​​​​​​​​​​​​​​ 

            • Celoplošné testovanie na COVID-19

            • Riaditeľka školy oznamuje, že celoplošné testovanie na COVID-19 v dňoch 30. 10. - 1. 11. 2020 sa uskutoční v základnej škole v priestoroch telocviční so samostatným vchodom z parkoviska a východom na školský športový areál. V žiadnom prípade nebudú ohrození žiaci 1. stupňa, ktorí prídu do školy 3. 11. 2020 po jesenných prázdninách. Telocvične sa v rámci preventívnych opatrení od septembra nevyužívajú a priestory budú dezinfikované. Rovnako bude zabezpečená organizácia celoplošného testovania aj v dňoch 6. 11 - 8. 11. 2020.   

            • Milí rodičia,

            • ďakujeme, že rešpektujete všetky pokyny a tak spolu vzdelávame a zároveň chránime zdravie našich detí a nás všetkých. Na našej stránke budeme zverejňovať aktuálne informácie. Tie, ktoré sa Vás budú osobne týkať, Vám budeme zasielať prostredníctvom ŠIS Edupage – rodičovské konto. Dbajte na to, aby Vaše deti aj naďalej dodržiavali nariadenia a nestretávali sa navzájom. Zachovajme si pokoj a vzájomnú dôveru.

              S úctou

              PaedDr. Zuzana Zajacová

            • OZNAM PRE ŽIAKOV 2. STUPŇA

            • Žiaci 2. stupňa začínajú od 26. októbra 2020 dištančné vzdelávanie, čo znamená, že vyučovanie sa neprerušuje, iba sa mení jeho forma. Dištančné vzdelávanie bude prebiehať formou online hodín a online zadaní. Online hodiny budú prebiehať z vybraných hlavných predmetov prostredníctvom komunikačného nástroja Cisco WebEx Meetings, kde sa žiak prihlasuje zvukom i obrazom. Svojvoľná neúčasť na hodine bude vyznačená v elektronickej triednej knihe ako neospravedlnená neprítomnosť. Vyučovanie bude prebiehať podľa upraveného rozvrhu hodín, ktorý zašlú žiakom triedni učitelia prostredníctvom ŠIS Edupage.  Online zadania budú zasielané z predmetov, v ktorých sa nerealizujú online hodiny. Dôležité je dodržiavať termíny na odovzdávanie zadaných úloh.

              Žiakom, ktorí sa z objektívnych dôvodov (napr. chýbajúce internetové pripojenie) nemôžu zúčastňovať dištančného vzdelávania a nahlásili to triednemu učiteľovi, budú doručené pracovné listy a úlohy v tlačenej forme. Povinnosťou žiakov je vypracovať ich a doručiť do školy v stanovenom termíne (cestou Slovenskej pošty alebo vhodiť do poštovej schránky pred vstupom do školy). V prípade problémov, či nejasností, neváhajte kontaktovať vyučujúcich alebo triedneho učiteľa, ktorí sú pripravení poskytnúť pomoc. Prosím, sledujte stránku školy, kde budeme aktuálne zverejňovať oznamy o prípadných zmenách. Zvládli sme to na jar, zvládneme to aj tentokrát.

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO - UPRESNENIE

            • Riaditeľka ZŠ, Bukovecká 17,  Košice oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov poskytuje z organizačno-prevádzkových dôvodov (oprava havarijného stavu kanalizácie školy) žiakom a učiteľom 1. stupňa riaditeľské voľno v dňoch od 26. do 29. októbra 2020. Návrat žiakov do školy je 3. novembra 2020 (v utorok) po jesenných prázdninách, ktoré sú od 30. októbra 2020 do 2. novembra 2020. Podmienkou nástupu žiakov do školy je odovzdanie Vyhlásenia o bezinfekčnosti, ktoré je prístupné na stránke školy v sekcii tlačivá alebo v plastovej schránke pri vstupe do školy. Jesenné prázdniny budú okrem toho aj v piatok 6. novembra 2020 a v pondelok 9. novembra 2020.

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            • Riaditeľka ZŠ, Bukovecká 17,  Košice oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov poskytuje z organizačno-prevádzkových dôvodov (oprava havarijného stavu kanalizácie školy) žiakom a učiteľom riaditeľské voľno v dňoch od 26. -28. októbra 2020. Návrat do školy je 2. novembra 2020 (v pondelok ) po jesenných prázdninách. Prosím sledujte oznamy o prípadných zmenách.

            • DOMÁCA KARANTÉNA pre žiakov 1.-5.ročníka

            • Dňom 15.10.2020 je RÚVZ Košice nariadená domáca karanténa pre žiakov 1.-5. ročníka a pre časť pedagogických zamestnancov. Bude trvať do 24.10.2020 (vrátane). Opätovný nástup žiakov do školy je naplánovaný na pondelok, 26.10.2020. Prezenčná forma vyučovania sa v týchto ročníkoch bude meniť na dištančnú. Všetky ďalšie aktuálne informácie budú zverejňované na stránke školy.

            • Dôležitá správa !

            • Vážení rodičia,

              vzhľadom na v tejto hodine aktuálny vývoj epidemiologickej situácie v našej škole a na základe usmernenia RÚVZ z dnešného večera, prechádzajú zajtrajším dňom, teda od 15.10.2020 do karantény žiaci 1.-5.ročníka a časť pedagogických zamestnancov. Karanténa pre uvedené skupiny bude trvať do 24.10.2020 (vrátane). Opätovný nástup žiakov do školy je naplánovaný na pondelok, 26. 10. 2020. Prezenčná forma vyučovania sa v týchto ročníkoch bude meniť na dištančnú. Podrobné informácie k priebehu dištančného vzdelávania vám zašlú triedni učitelia v priebehu zajtrajšieho dňa. K uvedenému rozhodnutiu sme pristúpili okamžite po zistení nových skutočností a po dôkladnom zvážení všetkých okolností s dôrazom na ochranu zdravia našich žiakov i pedagogických zamestnancov.

              Vopred ďakujeme za pochopenie a ústretovosť.

            • DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE

            • Vážení rodičia,

              od 12. 10. 2020 vstupuje do platnosti Rozhodnutie ministra číslo: 2020/17294:1-A1810 a bol aktualizovaný manuál Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v základných školách. V tejto súvislosti vás chcem upozorniť na niektoré zmeny.

              • Školský klub detí bude od 14. 10. 2020 v prevádzke od 7:00 hod do 16:00 hod. Žiaci pôjdu pred začiatkom vyučovania priamo do svojich tried a sú pod dohľadom triednych učiteľov. V nezmenených kolektívoch ostávajú žiaci aj po skončení vyučovania. Prosíme zároveň zvážiť potrebu návštevy ŠKD v tomto období.
              • Prevádzka centra voľného času a záujmových útvarov sa až do odvolania prerušuje.

              Vzhľadom na to, že sa aktuálne nachádzame v oranžovej fáze, až do prechodu do červenej fázy prebieha organizácia výchovno-vzdelávacieho procesu štandardným spôsobom. (Červená fáza nastáva pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch medzi žiakmi alebo zamestnancami.)

              Pripomínam niektoré povinnosti zákonných zástupcov, ktoré uľahčujú orientáciu v aktuálnej komunikácii so školou.

              Zákonný zástupca je povinný:

              • Predkladať po každom prerušení dochádzky žiaka v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti. Pri prerušení viac ako 5 pracovných dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) z dôvodu akéhokoľvek ochorenia, predkladá zákonný zástupca Potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.
              • Bezodkladne informovať triedneho učiteľa v prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19.
              • Bezodkladne nahlásiť nariadenie karantény (ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom). Za týchto podmienok je dieťa zo školskej dochádzky vylúčené.
              • Predkladať v prípade neprítomnosti dieťaťa v škole z dôvodu podozrenia na ochorenie COVID-19 (označený ako „Úzky kontakt“ RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom) alebo ochorenia na COVID-19 Potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast, a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti.

              Pripravujeme sa aj na možnosť návratu dištančného vzdelávania. U žiakov 2. stupňa, u ktorých nie je možné z dôvodov hodných zreteľa dištančné vzdelávanie, musí riaditeľ školy povoliť prezenčné vzdelávanie za rovnakých podmienok ako u žiakov 1. stupňa. Pod dôvodom hodným zreteľa sa rozumejú všetky prípady, kedy žiak nie je schopný či už vzhľadom na sociálne prostredie, technické možnosti, zdravotné znevýhodnenie a pod. vzdelávať sa doma. Prosíme zákonných zástupcov žiakov 2. stupňa, ktorí by patrili do uvedenej kategórie, aby o tom informovali triednych učiteľov.

              Verím, že spoločnými silami túto neľahkú situáciu zvládneme.

              PaedDr. Zuzana Zajacová


              Prílohy:

              Manuál pre základné školy https://www.minedu.sk/data/att/17572.pdf

              Vyhlásenie zákonného zástupcu vyhlasenie_bezinfekcnost.pdfvyhlasenie_bezinfekcnost.docx​​​​​​​

              Čo mám robiť, keď som COVID 19 pozitívny? https://www.minedu.sk/data/att/17570.pdf

              Čo mám robiť ak som bol v úzkom kontakte s COVID 19? https://www.minedu.sk/data/att/17569.pdf


            • OZNAM

            • Od dnes sme v oranžovej fáze s jedným pozitívne testovaným pedagogickým zamestnancom a postupujeme v súlade s usmernením RÚVZ. Organizácia výchovno-vzdelávacieho procesu prebieha štandardným spôsobom. Zo školského procesu sú vylúčené osoby úzkeho kontaktu. 

            • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA NA ŠKOLÁCH

            • Svetový deň mlieka na školách tento rok pripadol na stredu 30. septembra. My sme si ho spoločne pripomenuli rozhlasovou reláciou, bielym tričkom a mliečnou desiatou, ktorú si v tento deň priniesli deti do školy. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka v školách. Je to možnosť ako upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti. Hneď 1. októbra začala naša ŠJ s podávaním mliečnej desiaty a v tento deň si žiaci opäť pripili spolu pohárom mlieka. V priestoroch chodby sme si pripravili malú výstavku prác, ktoré deti doma vytvorili pri príležitosti tohto dňa. Tretiaci v rámci skupinovej práce vytvorili naozaj pekné plagáty. Druháci pokračovali aj na výtvarnej výchove, kde modelovali z plastelíny názvy mliečnych výrobkov. Prváci sa od kravičky Evičky dozvedeli niečo o spracovaní mlieka dokonca si s Evičkou zaspievali aj zatancovali. Kiežby sme počas roka u našich žiakov na desiatu videli častejšie mliečne výrobky ako rôzne sladkosti.

            • "ČISTEJŠIA" DOPRAVA PRE VŠETKÝCH

            • V rámci Európskeho týždňa mobility sa naši žiaci opäť zamerali na dopravu. Monitorovali hustotu premávky na frekventovanej ceste v blízkosti školy. Druháci napočítali v priebehu desiatich minút 224 osobných a 150 nákladných áut, štvrtáci o hodinu neskôr zaznamenali 250 osobných a 187 nákladných áut. Cieľom tejto aktivity bolo najmä to, aby si žiaci spoločne uvedomili, aké dôležité je chrániť si naše životné prostredie a zamysleli sa nad inými spôsobmi dopravy, ktoré by výrazne znížili úroveň prachu, hluku a znečisteniu ovzdušia.