• Novinky

            • PRIHLASOVANIE NA ETICKÚ ALEBO NÁBOŽENSKÚ VÝCHOVU

            • Vážení rodičia, tak ako každoročne v tomto období, je potrebné rozhodnúť sa pre jeden z povinne voliteľných predmetov pre budúci školský rok. Vzhľadom na aktuálnu situáciu to budeme robiť prostredníctvom nášho školského informačného systému Edupage. O možnosti prihlasovania na uvedené predmety sa dozviete prostredníctvom správy. Kliknutím na správu vás systém nastaví na konkrétne prihlasovanie. Vy si vyberiete jednu z možností a svoju voľbu potvrdíte. V prípade nejasností môže pomôcť aj tento návod, aj keď ide o prihlasovanie sa na inú akciu: https://help.edupage.org/?p=u38/u179/e2687&lang_id=2 Termín pre prihlasovanie končí 30.04.2020.  

            • DEŇ ZEME

            • Deň Zeme, ten patrí dnešnému dňu v kalendári. Nie je to len v kalendári, ale je to celý priestor okolo nás. Ak by sme boli dnes spolu v škole, určite by dnešný deň patril spoločným aktivitám. Či už v rámci plnenia programu Zelenej školy, alebo aj iným triednickym aktivitám. Sme však doma. Vieme byť užitočnými aj tu? Samozrejme. Deň Zeme, to je napr. každý zasadený kvet, krík či strom, je to pozbieranie odpadkov okolo domu, vyhrabanie trávnika, alebo len presadenie či poliatie kvetov v detskej izbe, ...  Skúste sa rozhliadnuť okolo seba a určite prídete na to, čo dnes s radosťou urobíte. 

            • Vážení rodičia budúcich prváčikov,

            • na základe Rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 020/10610:1-A1030 zo dňa 26. 03. 2020 podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) a Oddelenia školstva MMK Vás upozorňujeme na nasledovné zmeny:

              • Zápisy na plnenie povinnej školskej dochádzky v základných školách na školský rok 2020/2021 sa uskutočnia:
              • 16. apríla a 17. apríla 2020  od 14,00 hod. do 18,00 hod.
              • 18. apríla 2020 od 8,00 hod. do 12,00 hod.
              • Zápisy budú školy organizovať bez osobnej prítomnosti detí.
                • Vzhľadom na aktuálnu situáciu uprednostňujeme elektronické podávanie prihlášok. Elektronické prihlasovanie na našej stránke je spustené už teraz, nie je potrebné čakať na termín zápisu ani sa ho osobne zúčastniť.
                • Ak zákonný zástupca dieťaťa nemá možnosť vyplniť elektronickú prihlášku a vie si prihlášku stiahnuť zo stránky školy, môže ju vyplnenú vhodiť aj do poštovej schránky nainštalovanej pri vstupe do školy (po mailovej alebo telefonickej komunikácii s riaditeľkou školy na: zsbukke@centrum.sk alebo t. č.: 0911 410 010).
                • Ak zákonný zástupca dieťaťa nemá prístup k prihláške na stránke školy, zúčastní sa zápisu v stanovených termínoch a časoch. Prihlášku vyplní v priestoroch školy za dodržania všetkých hygienicko-epidemiologických opatrení.
              • Overenie údajov poskytnutých zákonnými zástupcami sa uskutoční do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.
              • Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2020.
              • Pri odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky podáva rodič okrem prihlášky aj žiadosť o odklad. Tlačivo je prístupné na stránke školy v časti Tlačivá. Súčasťou žiadosti je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, ktoré sa nebude pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne. Najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.
              • Ďalšie otázky zasielajte na e-mail: zsbukke@centrum.sk
            • AKTUÁLNE INFORMÁCIE K ZÁPISU DO 1. ROČNÍKA

            • Milí rodičia budúcich prvákov, vážime si Váš záujem o našu školu. Teší nás, že z roka na rok stúpa záujem rodičov o vzdelanie, ktoré naša škola poskytuje. Zápis do prvého ročníka je veľkou udalosťou pre každé dieťa a rovnako aj pre rodiča. Aj učitelia našej školy tento moment vnímajú intenzívne a veľmi sa naň tešia, keďže sa jedná o prvý kontakt s našimi budúcimi žiakmi. Veríme, že mimoriadna situácia pominie čím skôr a my sa budeme môcť aj osobne stretnúť a to v plnom zdraví.

              Prispôsobujúc sa aktuálnej situácii, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR určil termín zápisu dieťaťa na povinnú školskú dochádzku od 15. apríla 2020 do 30. apríla 2020. Zápisy sa budú školy organizovať bez osobnej prítomnosti detí. Presný termín zápisu určí náš zriaďovateľ školy, Mesto Košice a my Vás o ňom budeme včas informovať.

              Čo môžete dovtedy urobiť?

              Snažili sme sa nájsť cestu, ktorá zápis Vašich detí práve v tomto období zjednoduší. Na zápis do 1. ročníka pre školský rok 2020/2021 využite prosím elektronickú prihlášku. Pri jej vypisovaní dbajte na diakritiku, všetky údaje uvádzajte v súlade s rodným listom dieťaťa. Kto by nemal možnosť vyplnenia prihlášky elektronicky, môže ju vyplniť priamo v škole počas zápisu. Budú zabezpečené všetky potrebné opatrenia platiace počas karantény. 

              Tešíme sa a ďakujeme, že ste sa rozhodli dať dieťa na našu školu.

            • OZNAM PRE RODIČOV DETÍ CVČ A ŠKD

            • Mesto Košice ako zriaďovateľ škôl a školských zariadení v súlade s opatrením Úradu verejného zdravotníctva SR a v súlade s rozhodnutím ministra školstva o prerušení školského vyučovania v školách od 30.3.2020 do odvolania a prerušení prevádzky školských zariadení od 30.3.2020 do odvolania rozhodlo, že zákonní zástupcovia žiakov počas doby prerušenia školského vyučovania v školách a prevádzky školských zariadení nebudú uhrádzať príspevky na čiastočnú úhradu nákladov v ŠKD a CVČ.

              Prosíme rodičov, aby od apríla 2020 až do odvolania neuhrádzali vyššie uvedené polatky a pozastavili pre tento účel vytvorené trvalé príkazy, 

            • POMOC PSYCHOLÓGOV

            • Milí žiaci, študenti, rodičia a pedagógovia.

              Nová situácia nás všetkých oslovuje a možno nás aj zaskočila. Napriek tomu, že naše pracovisko nemôže realizovať osobné intervencie s  klientmi, chceme naďalej pokračovať v našej práci a starostlivosti a v tejto krízovej situácii Vám v prípade potreby pomôcť vyrovnať sa s doteraz neprežitými emóciami, rôznymi obmedzeniami, zorientovať sa aj v rôznych nepravdivých informáciách, ktoré nás obklopujú, preto Vám ponúkame možnosť využitia pomoci cez náš on-line priestor.

              Pokúsime sa odpovedať na Vaše otázky týkajúce sa zvládania obmedzení, výchovy detí v daných podmienkach, ako vyplniť voľný čas, ako odpovedať deťom na otázky k momentálnej situácii aj ako možno preklenúť ponorkovú chorobu a svoje obavy či pocity.

              V prípade potreby máte možnosť komunikovať so psychológom CPPPaP Zuzkin park 10, Košice cez e-mail:

              Kontaktný e-mail: cemanova.centrum@gmail.com

              v pracovných dňoch v čase od 9:00 do 13:00 hod.

              Želáme Vám veľa zdravia, síl pri zvládaní tejto mimoriadnej a náročnej situácie a tiež čo najviac pohody so svojimi blízkymi a rodinou.

              CENTRUM PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉHO PORADENSTVA A PREVENCIE Zuzkin park 10,

              040 11 K o š i c e

              www.cpppapke.sk

            • POĎAKOVANIE VŠETKÝM

            • Milí rodičia, máme za sebou dva neľahké týždne práce v úplne nových podmienkach. Pre nás všetkých to bolo obdobie hľadania čo najefektívnejšieho spôsobu fungovania. Chceme sa vám všetkým poďakovať za vašu aktivitu, i za aktivitu vašich detí, v týchto neľahkých začiatkoch. Ďakujeme aj za spätnú väzbu, ktorá nám nesmierne pomáha v našej práci. Nastavenú spoluprácu budeme v ďalšom období určite optimalizovať tak, aby sme sa vyhli zbytočným problémom a stresu. Vopred ďakujeme za vaše postrehy a podnety, ktoré môžete posielať cestou nášho ŠIS Edupage. Triedni učitelia, vyučujúci i vedenie školy je pripravené riešiť vzniknuté situácie či problémy. Veríme, že spolu toto neľahké obdobie zvládneme. Veľa zdravia všetkým. 

            • INFORMÁCIA

            • RTVS reaguje na vzniknutú situáciu a do vysielania zaraďuje reláciu Školský klub – hodinka z triedy bez kriedy. Pre obsahovú, metodickú a organizačnú podporu si vybrala neziskovú organizáciu Indícia. Školský klub sa začal už dnes, 18. marca od 9:15 na Dvojke. Venovaný bude žiakom 1. stupňa ZŠ a prierezovo zastreší viaceré predmety. Vysielať sa bude každý pracovný deň v čase 9:15–10:00, minimálne do 27. marca.

            • OZNAM PRE ŽIAKOV

            • V priebehu nasledujúcich dvoch týždňov budeme riešiť vyučovanie prostredníctvom školského informačného systému Edupage. Učitelia vám budú posielať témy, zadania, úlohy a možno nevynechajú ani naplánované písomky. Budete mať možnosť vyskúšať si ich v domácom prostredí. Vyhraďte si prosím dopoludnie na vzdelávanie, ktoré bude fungovať podľa rozvrhu. Niektorí učitelia si vyskúšali zadávanie úloh vopred a už hlásia prvé vaše vypracované zadania. Sme radi, že k tomu pristupujete takto zodpovedne. V prípade nejasností, môžete využiť komunikáciu s konkrétnymi vyučujúcimi tiež cez Edupage. Niektorí žiaci i rodičia túto skúsenosť už majú. Držíme vám i nám prsty, aby sme túto „školu na diaľku“ úspešne zvládli.

            • POKYNY K PRERUŠENIU VYUČOVANIA

            • Riaditeľstvo školy, v súlade s Usmernením ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR vo veci prerušenia vyučovania v školách a školských zariadeniach, zabezpečuje v dňoch 16. – 27. 03. 2020 samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy. Komunikácia sa bude uskutočňovať prostredníctvom školského informačného systému Edupage, príp. prostredníctvom aplikácie Bez kriedy. Žiaci budú prostredníctvom nich dostávať denne, v súlade s rozvrhom, aktuálne študijné materiály a úlohy. Aj my, učitelia, sa učíme a hľadáme čo najefektívnejšie ale aj najprístupnejšie riešenia vyhovujúce všetkým stranám. Ceníme si preto Vašu trpezlivosť a pochopenie.

            • Usmernenie ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR vo veci prerušenia vyučovania v školách a školských zariadeniach

            • 12.03.2020

                   Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa ustanovenia § 3 ods. 8 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. Ministerstva školstva SR o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 vrátane.    

              Riaditelia zabezpečia podľa podmienok a možností samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy.     

              V nadväznosti na vývoj epidemiologickej situácie zostáva v platnosti zákaz organizovania športových podujatí, výletov, exkurzií, súťaží a predmetových olympiád realizovaných v sústave škôl a školských zariadení.     

              Externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2019/2020 sa presúva na obdobie od 31. marca 2020 do 3. apríla 2020. Náhradný termín pre žiakov, ktorí sú v tomto období práceneschopní alebo boli v karanténe v zmysle rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR publikované Verejnou vyhláškou č. SHHSRVSU/2448/2020 zo dňa 9. 3. 2020, sa presúva na obdobie od 15. apríla 2020 do 20. apríla 2020. Týmto usmernením sa mení termín externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky uvedený v Pedagogicko-organizačných pokynoch na školský rok 2019/2020 v časti 1.4. Maturitná skúška v bodoch 1. a 2. Pokyny a harmonogram organizácie maturitných skúšok budú zverejnené na webovom sídle Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania www.nucem.sk.     V nadväznosti na túto skutočnosť sa mení aj termín uvedený v Pedagogicko-organizačných pokynoch na školský rok 2019/2020 v časti 1.4. Maturitná skúška v bode 3 týkajúci sa termínov internej časti maturitnej skúšky. Termín konania internej časti maturitnej skúšky sa presúva na obdobie od 1. júna 2020 do 19. júna 2020.     

              Termíny prijímacích skúšok na stredné školy na overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania sa presúvajú na obdobie od 30. marca 2020 do 30. apríla 2020. Pre jednotlivé stredné školy konkrétne termíny určia okresné úrady, odbory školstva v spolupráci s riaditeľmi škôl.     

              estovanie žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov 4. ročníkov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom sa uskutoční v pôvodnom termíne, t. j. 1. apríla 2020 a 2. apríla 2020.    

              Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR nariaďuje rovnako prerušiť všetkým vysokým školám využívanie prezenčnej metódy štúdia v rámci uskutočňovania študijných programov, a to do 27. marca 2020 a odporúča jej nahradenie využívaním dištančných metód vzdelávania v tých predmetoch, pre ktoré je to možné, alebo úpravou harmonogramu akademického roka a posunutím realizácie prezenčnej metódy vzdelávania na neskôr po zrušení mimoriadnych opatrení.    

              Súčasne upozorňujeme na vydaný zákaz organizovania hromadných podujatí, čo sa vzťahuje aj na verejné prednášky a iné podujatia na pôde vysokých škôl (teda vrátane habilitačných a inauguračných prednášok).     V nadväznosti na posuny termínov maturitnej skúšky sa vysokým školám odporúča zvážiť úpravu termínov prijímacieho konania na bakalárske študijné programy a študijné programy spojeného prvého a druhého stupňa, prípadne využiť možnosť podmienečného prijatia.

            • DÔLEŽITÝ OZNAM

            • Na základe záverov zasadnutia krízového štábu mesta Košice dochádza k prerušeniu prevádzky všetkých škôl a školských zariadení v dňoch 13. 3. 2020 16. 3. 2020. Zároveň upozorňujeme žiakov, aby sa nestretávali  pred blokmi, v nákupných centrách alebo v parkoch. Jediný spôsob, ako sa ochrániť, je nechodiť medzi ľudí. O ďalších skutočnostiach Vás budeme priebežne informovať. 

               

            • Usmernenie MŠVVaŠ SR k šíreniu koronavírusu

            • V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 MŠVVaŠ SR vydalo v tomto kontexte usmernenie pre školy a školské zariadenia.

              V prípade, že žiaci alebo zamestnanci školstva boli a vrátili sa v najbližšom období z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav. V prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby objavia za obdobie 14 dní uvedené symptómy - zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, musí:

              • ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,
              • v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,
              • v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe,
              • v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať obdobne.

              MŠVVaŠ SR dôrazne NEODPORÚČA v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu.

              Pre školy odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

              • pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu,
              • nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,
              • pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,
              • vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

              Vylúčenie z vyučovania žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, nie je možné, ak žiak plní povinnú školskú dochádzku. V ostatných prípadoch (napr. materská škola) je na zvážení riaditeľa školy po dohode so zákonným zástupcom dieťaťa. Pokiaľ sa u detí a žiakov neobjavia klinické príznaky respiračného ochorenia, nie je dôvod ich obmedzovať. Zároveň je potrebné apelovať na rodičov, aby neposielali do školy dieťa s príznakmi ochorenia. Takýto postup platí aj pre zamestnancov školstva.

            • OZNAM

            • Riaditeľka Základnej školy, Bukovecká 17, Košice oznamuje rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že v dňoch od 26. 02. 2020 do 28. 02. 2020 sú z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov Regionálnym úradom verejného  zdravotníctva v Košiciach vyhlásené pre žiakov základnej školy chrípkové prázdniny. V tomto čase nie je pre žiakov v prevádzke školská jedáleň, ani školský klub detí. Žiaci nastúpia do školy po jarných prázdninách, v pondelok  09. 03. 2020.

            • MALI SME DOD

            • V sobotu, 22. februára, sme pripravili pre budúcich prváčikov a ich rodičov Deň otvorených dverí. V tento deň mali možnosť prísť do našej školy zatiaľ ešte malí škôlkari spolu so svojimi rodičmi a poprezerať si priestory tried, učební, ŠKD, jedálne, telocviční,... Kým budúci prváčikovia sa zapájali do rôznych zaujímavých aktivít (vedomostných, výtvarných, hudobných, bádateľských, fyzikálnych, športových,...), ktoré si pre nich pripravili naši pedagógovia spolu so staršími žiakmi školy, ich rodičia mali možnosť porozprávať sa s pedagógmi, ktorí im ochotne odpovedali na všetky ich zvedavé otázky. Tešíme sa, že k nám prišlo toľko detí a rodičov a veríme, že u nás strávili príjemné dopoludnie. S niektorými z nich sa určite stretneme už čoskoro, pretože 3.- 4. apríla 2020 nás čaká ZÁPIS DO 1. ROČNIKA.

            • MONITORUJEME CHOROBNOSŤ

            • V tomto období  zaznamenávame v našom zariadení zvýšený počet chýbajúcich žiakov z dôvodu chrípkového ochorenia. Situáciu naďalej monitorujeme. V prípade ďalšieho nárastu počtu ochorení je možné, že budeme musieť po dohovore s RÚVZ školu zatvoriť. Sledujte prosím aktuálne informácie na stránkach školy.

            • UCHÁDZAME SA O 2%

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane. Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, akou je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech našich detí. Finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole a na úpravu školského športového areálu. Pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to. Upozorňujeme, že tlačivá sú editovateľné a nachádzajú sa na stránke školy v sekcii Žiaci a rodičia v záložke s označením 2% i na vrátnici školy. 

              Za Vašu ochotu pomôcť Vám vopred ďakuje OZ Rodičovské združenie pri ZŠ Bukovecká 17, Košice  

            • HODNOTENIE POLROČNEJ PRÁCE

            • V piatok, 31. januára 2020, sa končí prvý polrok školského roka a s ním je spojené aj hodnotenie práce žiakov. Žiaci prvého stupňa si ho prevezmú na štvrtej vyučovacej hodine a žiaci druhého stupňa na piatej hodine. Po usilovnej práci čaká všetkých žiakov zaslúžený oddych počas polročných prázdnin. V škole sa stretneme až v utorok, 4. februára 2020.